Почистване на баня

2 януари 2014
Коментари: 0
2 януари 2014, Коментари: 0

Почистване на баняБанята, е помещението, което има най-голяма нужда от редовно почистване. То се използва всекидневно, по няколко пъти от всеки един член на семейството. Именно поради тази причина, е от много голямо значение да поддържаме високо ниво на хигиена в него, за да се предпазим от образуването на мухъл, плесен и всякакви други микроби по стените и пода на банята, които биха могли да бъдат сериозна заплаха за нашето здраве.

Единственият начин, по който бихме могли да се предпазим от тях, е редовното почистване на банята и всеки един елемент в нея – от фугите на плочките до тоалетната чиния. За целта ще ни бъдат необходими специални препарати и уреди за почистване на баня – белина, препарат за плочки, кърпи, четки и всичко останало, което би могло да ни свърши добра работа.

За да улесните донякъде почистването на банята си, е нужно да спазвате няколко прости стъпки, които малко или много ще облекчат работата Ви. Ето за какво става дума.

Почистване на вана и душ кабина

В случай, че разполагате с вана в банята си, то трябва да бъдете особено внимателни с нейното почистване. Повечето от тях са направени от много чувствителни материали, като фибростъкло или акрил, които дори при най-лекия допир могат да бъдат повредени по един или друг начин. Затова, когато забърсвате ваната, го правете нежно и внимателно. Освен това, използвайте специални препарати за почистване на вани, които не съдържат абразивни частици. В случай, че се сблъскате с по-упорити петна, използвайте паста на водородна основа, която е изключително ефективна за справянето с подобни проблеми.

Почистването на душ кабината ще Ви отнеме много по-малко време. Обикновено те са така проектирани, че по тях трудно полепва мръсотия. Единственият проблем, с който бихте могли да се сблъскате, е ако по стените в душ-кабината са налепени плочки. Най-вероятно там се, е събрала цялата мръсотия и за да се справите с нея ще Ви коства малко повече усилия.

Въпреки, че бихте могли да използвате силни препарати за почистване, нашия съвет е да подходите по по-екологичен и също толкова ефективен начин – с използването на специална смес от оцет, амоняк и бакпулвер. Разтворете няколко лъжички оцет в 1 – 1,5 литра вода, добавете към тях половин лъжичка бакпулвер и една чаена чаша амоняк. Разбъркайте сместа и нанесете обилно върху плочките. Оставете я за няколко минути да подейства, след което я почистете с вода.

Докато за почистването на стъклата на душ кабината бихте могли да използвате само вода и влажна кърпа. В случай, че искате да постигнете по-хубав резултат може да прибавите и малко оцет към водата.
Почистване на тоалетна

По презумпция, в тоалетната, е най-голям шанса да се образуват микроби от всякакъв вид. Нея трябва да я почиствате поне 1-2 пъти в месеца, за да предотвратите разпространяването на микробите в останалата част от банята. Препоръчваме да използвате специални препарати за почистване на тоалетни, които са с доказан произход и ефект. Почти същия ефект, бихте могли да постигнете и с използването на белина, но с нея трябва да сте особено внимателни, защото ако попадне в директен контакт с кожата ще я изгори и може да предизвика дори алергични реакции.

С тяхна помощ ще си улесните значително задачата и освен това ще бъдете сигурни, че сте „изтребили микробите до крак“, както се казваше в една реклама по телевизията.

Почистване на огледалата в банята

Във всяка една баня има огледало. Обикновено повечето хора го почистват с влажен парцал или кърпа, без да използват някакъв препарат. Ако искате, обаче да постигнете по-качествен и дълготраен ефект, то използвайте специален препарат за почистване на огледала. Такъв ще намерите в почти всеки хипермаркет или специализиран магазин. В случай, че вече сте започнали почистването и не Ви се разкарва до магазина, то ще постигнете същия ефект и с използването на оцет. Добавете половин чаена
чаша оцет в един литър вода и третирайте огледалото с него.

Редовното почистване на банята не само ще Ви предпази от развиването на хиляди микроби и бактерии в нея, но и ще подобри значително комфорта от използването й. Според едно проучване, беше установете, че човек прекарва средно около 10 години от живота си в банята. Така, че би било добре, ако успеем да направим този „престой“ далеч по-приятен, отколкото е в момента. Един от безспорно най-добрите варианти за целта, е като отделим поне 2 пъти в месеца по 1-2 часа в свободното си време за почистването на банята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *