Курсове за чистене – Защо са нужни?

8 януари 2014
Коментари: 0
8 януари 2014, Коментари: 0

ЧистенеВсеки един служител, който работи в професионална фирма за почистване, е преминал през задължителните курсове за чистене, от които придобива необходимите знания и умения, за да може да извършва съвестно и качествено задълженията си. Така, че сте далеч от истината, ако си мислите, че всеки може да нарече себе си професионален хигиенист, стига да подаде молба за работа в някоя фирма. Разбира се, не изключваме и подобни възможности (фирми за почистване да наемат хора без нужната квалификация), но бъдете сигурни, че в реномираните почистващи фирми работят само квалифицирани лица, които са преминали през задължителните курсове за чистене, благодарение, на които могат да Ви гарантират качествено обслужване и услуги.

Целта на тези курсове за чистене, е човек да се научи да работи с професионални машини и препарати, които се използват за хигиенизирането на големи обекти, като бизнес сгради, търговски центрове, спортни зали и т.н. След успешното завършване на курса, фирмата или организацията, която го превежда издава удостоверения за придобита професионална квалификация, която позволява на хората да си търсят почасова или постоянна работа в сферата на почистващите услуги.

Затова не подхождайте с надменност и лековерие към професията чистач. Срамна работа няма и дори Вие бихте могли да имате сериозна полза от изкарването на професионалните курсове за чистене в бъдеще време. Особено в тежките времена на световно икономическата криза и постоянно увеличаваща се безработица, придобиването на професионална квалификация за чистене със сигурност ще Ви бъде в плюс. Така, че нека разгледаме в подробности какво представляват професионалните курсове за чистене и какви възможностите за обучение.

Професионалните курсове за чистене съдържат теоретична и практическа част.

В теорията ще се запознаете с машините и препаратите, които се използват за почистване на жилища и сгради; начини и похвати на работа; правила за безопасност и още куп други полезни знания, които трябва да придобиете, за да може да се справите с практическата част от обучението.

Както сигурно се досещате, в практическата част ще Ви се наложи да покажете знанията, които сте добили от часовете по теория. Разбира се, часовете по практика са мястото, където ще бъдете обучени да боравите правилно с всички професионални машини, уреди и препарати, които се използват в „истинското почистване“.

За съжаление, обаче не всички фирми или организации, които провеждат курсове за чистене провеждат часове по практика, което малко или много затруднява хората, тъй като те ще трябва да придобият необходимите умения, едва когато бъдат назначени на работа от някоя фирма. Това, обаче не означава, че професионалната квалификация, която ще получите няма да бъде валидна.

Именно поради тази причина, някои фирми предлагат дори самостоятелно обучение у дома чрез книги и видеофилми. Така с тяхното закупуване, бихте могли да проведете обучението си вкъщи и да се явите на изпит, където да докажете, че сте усвоили необходимите познания, за да наречете себе си професионален чистач. За съжаление, обаче, докато успеете да приложите наученото от книгите и филмите ще мине доста време, но с упоритост и постоянство ще прихванете всички тънкости и особености на тази професия.

Цената, която ще трябва да заплатите за изкарването на курса за чистене, е различна в зависимост от обучението, което изберете. Ако решите да се обучавате самостоятелно у дома чрез закупуването на необходимите видеофилми и книги, то цената, която ще трябва да заплатите ще бъде между 30 и 50 лева. В случай, че решите да изкарате пълния курс, включващ теория и практика водена от специалисти в сферата на почистващите услуги, то цената на обучението ще бъде между 150 и 450 лева.

Въпреки, че, е по-скъпо, практическото обучение ще Ви бъде много по-полезно от теоретическото. На него ще Ви бъде показано нагледно как правилно да боравите с дадени машини и препарати, както и някои тънкости от занаята, които значително ще улеснят работата Ви, които няма откъде другаде да научите.

Разбира се, че основните и най-важни техники за почистване са подробно обяснени и показани чрез илюстрации в книгите, но в интерес на истината трудно бихте успели да ги приложите правилно, без допълнителна помощ от човек с дългогодишен опит в занаята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *