Съвети за почистване на дома

26 ноември 2013
Коментари: 0
26 ноември 2013, Коментари: 0

Всички хора имат различни разбиранията за понятието „чист и спретнат дом“. Някои са маниаци на тема чистота и забелязват дори най-малкото петно, което не е почистено и обикновено не прави впечатление на никой друг, освен на тях. Други пък са на противоположния полюс – рядко хващат парцала и обикновено го правят, когато е крайно наложително да се почисти.

Съвети за почистване на дома

Без значение какви са Вашите разбирания за чистота, обаче със сигурност ще Ви бъдат от полза няколко прости съвети за почистване на дома, които биха могли да Ви спестят немалко усилия и време. За целта, ще Ви споделим няколко прости, но изключително ефективни начина, с помощта, на които ще почистите дома си далеч по-бързо, лесно и качествено.

Съвети за почистване на кухня

Почистването на кухнята обикновено отнема най-много време. Това, е така, защото прекарваме по-голяма част от ежедневието си в нея – там се храним, готвим, перем или пък си почиваме след тежкия работен ден. Именно поради тази причина, е съвсем нормално тази част от жилището да бъде най-замърсена и да отнема най-много време от цялостното почистване на дома.

За да върнете свежестта в кухнята, е необходимо да почистите всяко едно ъгълче и всеки един предмет в помещението. Най-добре започнете с почистването на електроуредите и кухненските шкафове. Като специално внимание трябва да обърнете на фурната, тъй като тя най-лесно се замърсява и нередовното й почистване може да доведе до редица проблеми, включително и до нейното разваляне. За премахването на загорели петна, мазнини и други подобни замърсявания, е препоръчително да използвате специално създадените препарати за целта. С тяхна помощ ще отстраните дори най-упоритите мазнини и замърсявания, които са се събрали в нея.

Ако разполагате с абсорбатор, е добре да го почиствате поне 1 път в месеца. Малко или много решетките му се замърсяват, което от своя страна значително ще намали неговата ефективност. Така, че ако абсорбатора не изпълнява правилно работата си, това невинаги означава, че се е повредил – може би, е просто до такава степен замърсен, че миризмите трудно да преминават през него. За почистването на абсорбатора може да използвате окислител или друг препарат за почистване на мазни петна.

Кухненските шкафове не се нуждаят от сериозно почистване и единственото нещо, което може да предприемете е да ги забършете с влажна кърпа и вода или препарат за мебели, с който да възвърнете блясъка им за по-дълго време.
Останалите електроуреди, като кафе машината, хладилника и т.н. се почистват лесно и за тяхното почистване може да използвате само мека кърпа и вода, към която може да прибавите оцет за по-хубав резултат.

Прозорците и пода ги почистете накрая заедно с останалата част от жилището.

Почистване на баня

Почистване на баняБанята, е следващото помещение, което се нуждае от по-специално почистване и поддръжка. Въпреки това, обаче за нейното хигиенизиране не са необходими някакви по-специални умения или препарати. Просто, е препоръчително да я почиствате по-редовно от останалите помещения, за да не се натрупват микроби, бактерии, мухъл и плесен в нея.

При почистването на банята най-голямо внимание обърнете на тоалетната чиния. Там има най-големи предпоставки за развъждането на всякакви микроби и бактерии. Редовното почистване, обаче ще сведе до минимум шанса за тяхната поява. За почистването на тоалетната може да използвате специални препарати или белина.

Също така старателно почиствайте ъглите на помещението и фугите на плочките(ако имате такива), защото това са любимите места на плесента и мухъла. В случай, че те вече са се появили, то не се притеснявайте – съществуват най-различни ефективни решения за тяхното почистване. Например за почистването им може да се използва бебешка пудра, масло, сол, оцет и още няколко подобни средства, но най-ефективния и сигурен начин си остава третирането им с мощни препарати.

Почистване на прозорци и подови настилки

Прозорците се нуждаят от редовно почистване, тъй като се замърсяват лесно по въздействието на климатичните условия – вятър, дъжд и т.н. Освен това, е възможно да се зацапат благодарение на съседите Ви. Например, тези над Вас, когато простират дрехите си , част от водата, която се изцежда от тях попада върху прозорците Ви. Ако пък над Вас има поставен климатик, то не се учудвайте защо след няколко дена прозорците Ви отново са мръсни.

Така, че ако имате възможност редовно почиствайте прозорците си. Те се почистват лесно – с мокър парцал, вода или препарат за почистване на стъкла и няма да Ви коства много време и усилия.

Подът също се почиства лесно и не бива да му отделяте много внимание. Без значение дали става дума за плочки, паркет, балатум или друга подова настилка, напълно достатъчно е да минете един път с парцала и подходящ препарат за почистване и подът Ви ще заблести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *