Съвети за почистване на офиса

22 ноември 2013
Коментари: 0
22 ноември 2013, Коментари: 0

поддържана чиста

Задължително средата, в която работите трябва да бъде поддържана чиста и спретната. Това, е едно от основните правила за всеки бизнес, което трябва да бъде спазвано, ако искате да се развивате в правилната посока и да увеличите броя на клиентите, които биха се възползвали от Вашите услугите.

Погледнете от страната на клиента и помислете какво е първото нещо, което забелязва при влизането си в офиса Ви. Най-голямо впечатление му прави обстановката – как е обзаведено помещението, на какво ниво е хигиената в него и всички останали детайли, които допринасят малко или много за комфорта и уюта в помещението. Така, че задължително трябва да поддържате офиса си чист и спретнат. Бъдете сигурни, че дори една паяжина или прашинка да бъде пропусната при почистването, тя ще бъде забелязана от клиента, което пък от своя страна със сигурност ще окаже негативен ефект върху реномето и престижа на фирмата Ви, независимо от качеството на услугите, които предлагате.

Именно поради тази причина, повечето фирмите предпочитат да се възползват от услугите на професионална фирма за почистване, която да се заеме с хигиенизирането на помещенията през определен период от време. Затова не гледайте на почистващите услуги, като „поредният ненужен разход, който бихте могли да си спестите“, ами по-скоро като инвестиция във времето, която със сигурност ще Ви се отплати в даден момент. Освен това, цените на почистващите се услуги са съвсем нормални и всяка една фирма с нормални доходи би могла да се възползва от тях, без това да оказва някаква тежест върху нейния бюджет.

Разбира се, ако Вашата фирма все още прохожда и се опитвате по всякакъв начин да намалите харчовете, за да можете в края на месеца баланса Ви да бъде положителен, то тогава ще трябва да се захванете сами с почистването на офиса.

Бихте могли да ангажирате служителите си да се заемат с тази задача, като превърнете „почистването“ в забавна „тийм билдинг игра“, която да сплоти колектива и да стопли отношенията между персонала, с който разполагате. Разбира се, трябва да прецените дали е подходящо да организирате подобна инициатива, защото не върви да карате счетоводители, адвокати, IT специалисти или хора с друга подобна квалификация да чистят. В никакъв случай пък не си помисляйте да разделяте персонала си според квалификацията им. По този начин ще допуснете огромна грешка и вместо да сплотите работния екип, ще го разедините още повече.

clean-officeВсе пак, ако решите да организирате подобна инициатива, то ето няколко съвета за това как да го направите:

Препоръчително е и Вие да се включите по някакъв начин в почистването на офиса, макар и частичен, за да не остане някой от подопечните Ви с впечатлението, че „експлоатирате“ труда му. Освен това, бихте могли да поощрите труда им, като ги възнаградите по някакъв начин – било то, чрез „бонус към заплатата“ в края на месеца, чрез „фирмено парти“, след приключването с почистващите дейности(направете събирането, обаче извън офиса на фирмата, за да не Ви се налага след това отново да го почиствате) или по някакъв друг начин.

След приключването на работа, е добре да въведете някакви правила за хигиена, които да се спазват то всички, за да се намали малко или много замърсяването на офиса.

Като за начало, е препоръчително да забраните храненето на работните места. За съжаление това, е честа практика, която се среща при доста фирми, които позволяват на работниците си да се хранят, докато работят. Това, освен, че създава лошо впечатление и чувство за немарливост в клиентите, е опасно и за оборудването, с което разполагате.

Да предположим, че служителя Х консумира някаква газирана напитка, докато работи с компютър и по невнимание я разлее върху него, то не само, че ще развали техниката, но е възможно да доведе до много по-големи загуби – изтриване на архиви, ценни документи, разписки, отчети и т.н., които до момента са се съхранявали в паметта на компютъра. А за съжаление, малко фирми правят „бекъп на файловете си“(т.е. резервни архиви/копия) и рискуват цялата документация на фирмата да изчезне за по-малко от секунда, вследствие на подобен или друг инцидент.
Също така поставете в близост кошчета за разделно събиране на отпадъци – хартия, пластмаса и стъкло. Така не само, че ще помогнете за опазването на околната среда, но и ще създаде добро впечатление във Вашите клиенти.

При всички положения, обаче трябва да наемете хигиенист, който да се заеме с почистването на офиса. Не, е сериозно фирмата да принуждава служителите си да почистват пода, забърсват прахта от растенията или общите пространства в офиса. Друг вариант, е да се възползвате от специалните абонаментни планове, които предлагат повечето почистващи фирми. Те са изключително изгодни и цените им са съобразени спрямо възможностите на клиента.

Нека се погрижим за чистотата на Вашия офис. Може да разчитате на нас!

Професионализъм и качество

Свържете се с нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *