Почистване след ремонт. Съвети и предложения.

22 юли 2013
Коментари: 0
22 юли 2013, Коментари: 0

home-repairИмали сте постоянен поток от хора, работещи в и около дома или офиса Ви напоследък? Обикновено е за доброто на Вашия дом (поставяне на нови кухненски шкафове), за премахването на неприятни „досади“, изникнали с времето (мухъл в някоя стая, почерняване на стени от мебели) и други. За жалост, малко или много след подобни намеси остава мръсотия, от която също трябва да се отървете. Нашата практик ни даде и много идеи, които ще Ви предоставим тук под формата на лист. Съветите са кратки и ясни, но и в същото време много важни, ако искате да почистите дома си максимално ефективно след ремонт или строителни действия.

Ако току-що сте приключили основен ремонт, преди който сте изнесли част или всичките си мебели от дома си, свободно можете да пропуснете няколко от стъпки в листа по-долу. Но ако Вашите мебели са били преместени в купчина и покрити с пластмаса – както често се практикува при ремонт – може да се наложи да отделите внимание на всяка една стъпка по отделено.

1. Почистване на стените. Ако стените Ви са наскоро боядисани, придържайте се към сухо почистване, което по никакъв начин няма да навреди на все още съхнещата боя. Ако пазите боя си и имате достатъчно от нея, избършете с влажна кърпа. Не забравяйте, че това може да ви създаде допълнителна работа, ако по една или друга причина се разтече при мокра обработка с кърпата. Увийте кърпата около една метла или друг вид удължител с цел да достигнете високите места. Ако имате стени с тапети или естествен материал (дърво), почиствайте ги с четка. За други тип тапети, избършете с влажна кърпа, като внимавате и се уверите, че материята няма да бъде наранена при тази експлоатация.

2. Прахосмукачка. Ако подовете са с мокет, минете ги с прахосмукачката леко. Ако те са от дърво, теракот или балатум, можете а го направите с по-бързи движения. Идеята тук е, че при първите с по-лески движения и бавно минаване, шанса да се изчисти е по-голям от това да минете бързо и не до там толкова внимателно. Не забавяйте, че след време, оставяйки мръсотията след ремонт, то тя може да попие в тези мокети. Ето за това обръщаме специално внимание тук на тях.

3. Използвайте специална приставка за прахосмукачката. За никоя домакиня не е тайна, че всяка повърхност и материя имат нужда да бъде третираната по различен начин. Не допускайте грешката да минавате мебелите, пода, стените, первазите и други части от Вашия дом с една и съща приставка на прахосмукачката. Това не само би замърсило по-чувствителните места и предмети в дома Ви, но има вероятност част от мръсотията да ги повреди (в случаи, че не бъде изчистена въпросната приставка и минете рязко от пода към мебелите). Запомнете, колкото и груба да е мръсотията, под нея винаги има и чувствителни предмети. Право, което се спазва при почистването след ремонт на жилището или офиса.

4. Сваляне и почистване на осветителните тела. Това е в случаи, че сте имали такива по време на ремонта. Ако имате вентилатор на тавана, почистете остриета и корпуса му.

5. Развийте и почистване със сапунена вода, всичко предмети, които са се замърсили от ремонта и могат да бъдат третирани по този начин. Не мислете, че като не се вижда, мръсотията не е там. Практиката ни показва, че при ремонт се вдига прах, който успява да се нанесе по почти всички повърхности и предмети. За това обърнете по-специално внимание на непокритите предмети.

6. Използвайте мокър парцал, за да избършете дърво или мебели от метал, дрънкулки, както и всички други различни изделия. Естествено, ние ви препоръчваме да внимавате и да обърнете специално внимание на това, което ще минете е този парцал.

7. Проверка и изчистване на филтрите в дома Ви. След ремонта е повече от препоръчително да извадите всички филтри (климатици, абсорбатори, водни – в кухнята) и да ги изчистите детайлно. Колкото и странно да звучи, те се пълнят също с прах, който можете да вдишате при пускането на съответния уред, в който са сложени. Идеален пример е филтрите на климатиците. Тях е редно да ги почиствате 1-2 пъти в седмицата, според това колко често използваем е уреда. На определен период от време, замисляйте се и за подмяната им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *