Почистване на мебели – Ценни съвети

29 юли 2013
Коментари: 0
29 юли 2013, Коментари: 0

Погрижете се кожата, дървото, меката мебел да изглеждат като нови

Почистване на мебелиМожете ли да си представите, че почистването на мебелите е една от най-лесните домакинска работи, с които можете да се сблъскате? Ако сте инвестирали в скъпи мебели или просто сте закупили нещо ценно на ниска цена, то Вие определено ще искате да запазите неговата красота, блясък и добро състояние. Добрата грижа и честото почистване са важна част от запазването на мебелите през годините. Хубаво е също така да прочетете напътствията, които вървят към придобитата от Вас мебел. Много хора смятам за излишно да ги четат, но в много случаи ще знаете какво точно да правите и как да третирате мебелите. Все пак производителите не са си направили напразно труда, за да Ви ограмотят на това.

За да съхраните мебелите си през годините е много важно те да не са изложени на директна слънчева светлина и да са по-далеч от уреди, излъчващи топлина. По този начин ще ги предпазите от изсветляване, изсъхване на дървото и кожата, както и гниене на тапицерията.

Навярно Ви се е случвало да забележите петно на гърба на любимия си стол или бюрото си? В такъв момент, не можем да обвиним никой за това. За да го избегнете, ще Ви дадем няколко полезни съвети как да почистете мебелите си и да ги запазите като нови, независимо от времето.

Боядисани мебели

Ежедневна грижа

Боядисаните мебели са най-лесни за поддържане чисти. Достатъчно е да ги избърсвате с кърпа, напоена с вода, веднъж седмично, за да премахнете прахта и мръсотията, която се е натрупала върху тях. В случай, че оставите мокри петна, минете със сух парцал, тъй като ако водата заседи под формата на петно може да остави трайни поражения – да се надуе боята или да нарани лака.

Специално чистене

Ако Вашите боядисани мебели имат видими петна по повърхности си или драскотини, след почистването им, преминете към оправянето им. Често нанасянето на вода и препарати върху „отворена рана“ могат да влошат положението. Уверете се, че при почистването няма да нараните мебелите.

Възстановете всяка една мебел, която има драскотини или цяло петно, като след всяко боядисване, нанасяте лак, за да може да се върне към първоначалния си нов вид. Използвайте препарати, които не позволяват задържането на прах.

Дървени мебели

Ежедневна грижа

Преди да решите как да почистите Вашите мебели от дърво, трябва да определите какъв тип покритие(я) има върху тях. Можете да намерите информация за почистващите препарати и балсами за дървени мебели, за да се подготвите по-добре. Потърсете съвети и препоръки как да се грижите за твърдата дървесна мебели от Интернет – форумите са добър ресурс, в който хората споделят опит си – пробвайте там.

Използвате кърпа за полиране на мебелите на регулярна база. Използвайте малко лак за мебели, като го нанесете върху кърпа и търкайте повърхността, за да получите огледален блясък.

При избора на препарати за мебели, използвайте един и същ вид за всяка зала, или масло или восъчна основа, за да се избегнете петната, като резултат. Избършете по посока на дървените частици, когато е възможно.

Ако обичате антиките и имате такива в дома си, ще трябва да се запознаете с техните специални нужди.

Специално чистене

Когато дойде време да се премахне застоял восък, ползването на минерален спирт или синтетичен терпентин с мека кърпа без власинки, е препоръчително. Почистете цялото петно с течността, а не само площта, която е замърсена.

Кожени мебели

Ежедневна грижа

Кожата има свойства да изсъхва и да се къса, защото е чувствителна материя. Ето защо, ние препоръчваме кожената мебел да се постави на минимум 2 метра от източниците на топлина и по-далеч от директна слънчева светлина. Почистването се осъществява редовно с влажна гъба или мека кърпа.

Специално чистене

Да се използва разтвор от 1/4 чаша бял оцет с  1/2 чаша вода, като се нанася върху мека кърпа за почистване. След това минете със сапун за кожа, за да измиете и предадете приятен мирис на мебелната повърхност. Накрая разтрийте със суха мека кърпа.

Мека мебел

Ежедневна грижа

Дръжте меката мебел също далеч от директна слънчева светлина, тъй като повечето тъкани ще избледнеят. Почиствайте повърхности им с прахосмукачка минимум веднъж седмично. Изтупвайте възглавничките редовно, и от двете страни. За допълнителна чистота, перете калъфките на възглавничките поне веднъж месечно.

Специална Обработка

Когато става дума за почистване и запазване на чистота на мебелите, избърсвайте петната, веднага след като ги видите. Навременното премахване на петно, винаги е било закон при почистването на мебели.

Мебели от друг тип материал

Ежедневна грижа

Този тип мебели (пластмаса, сплави, плетени) са също чувствителни към външни фактори, за това е важно да се пазят от слънцето и да се държат далеч от източници на топлина. Почиствайте редовно праха от тях с кърпа или/и с прахосмукачка. Минавайте и в пукнатините на облицовките.

Специална Обработка

Ако искате да запазите Вашата мебел от разнищването на влакната, замърсяването, бързото остаряване, просто е нужно да почиствате редовно не само тяхната повърхност, но и местата, които са трудно достъпни. За целта можете да я разглобите (ако позволява) и да я измиете всеки елемент отделно. Но ако е цяла конструкция, то тогава за тях се продават специални спрейове с накрайник (маркуче), които впръскват препарата и успяват да извлекат мръсотията от там.

Ако се грижи добре за Вашите мебели, то те ще се запазят с години и ще продължат да изглежда страхотно. Не е нужно да им обръщате кой знае какво внимание. Достатъчно е да ги почиствате редовно и да спазвате основните съвети за тяхното манипулиране. По този начин Вие ще спестите много пари и ще можете да се насладите на мебелите си през целия си живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *