Почистване на ютия

24 март 2014
Коментари: 0
24 март 2014, Коментари: 0

Почистване на ютияЮтията, е един от неизменимите помощници на всяка домакиня. Като всички останали домакински уреди и тя се нуждае от поддръжка, за да може да продължи да изпълнява вярно службата си. Затова, трябва от време на време да я почиствате, за да си нямате по-сериозни проблеми с нея. Дори да разполагате със самопочистваща се ютия, трябва да знаете, че и нейното покритие може да се зацапа по някакъв начин, който трябва да се почисти ръчно.

Най-често се случва да изгорите дрехата си по невнимание или несръчност, от което остават части от нея върху покритието на ютията. Разбира се, ако разполагате със скъпа и мултифункционална ютия, това, е невъзможно да се случи, тъй като те са програмирани по такъв начин, че ако ги оставите в хоризонтално положение за повече от 5-10 секунди, се изключват автоматично. Освен това, те разполагат и със специално незалепващо покритие, което ограничава до минимум шанса да се зацапа по какъвто и да било начин ютията.

За съжаление, обаче не всяка домакиня може да се похвали с последния модел ютия излязъл на пазара и трябва да се съобразява с това, което има. По-старите модели лесно се замърсяват и затова трябва през определен период от време да се почистват. Да, ама много домакини си задават въпроса „как да почистим ютията“, след като в магазините няма специални препарати за целта, а в интернет информацията по въпроса, е оскъдна или повтаряща се. Затова ще се опитаме да бъдем максимално изчерпателни по въпроса и да Ви предоставим всички възможни начини, с помощта, на които бихте успели да почистите ютията си по най-ефективния и лесен начин.

Един от най-верните помощници за решаването на всички домакински проблеми, е содата за хляб. Тя спомага не само за облекчаването на редица здравословни проблеми, но и за премахването на упорити петна от мебели, сребърни прибори и куп други неща, включително и от ютията.

За целта сипете няколко лъжички сода в половин чаена чаша с вода. Разбъркайте сместа и я нанесете върху покритието на ютията. Оставете я за 10-15 минути да подейства и с влажна кърпа я почистете. При положение, че има останали петънца, то повторете същата процедура, докато не премахнете и най-малкото. За да почистите малките дупчици, през които излиза парата използвайте клечки за уши или друг подобен „инструмент“.

Може да използвате същата смес, но малко по-разредена, за да почистите резервоара на ютията. От личен опит, обаче Ви препоръчвам да използвате оцет за тази работа. Тъй като той има по-силна концентрация и по-умело се справя с упоритите замърсявания. За целта „пригответе отвара“ от равни части вода и оцет. Разбъркайте сместа и я изсипете в резервоара. Включете ютията да работи и я оставете така в рамките на следващите 4-5 минути. След което изсипете отварата от резервоара, налейте чиста вода и включете парата няколко пъти, за да почистите резервоара от оцета.

Освен с оцет и сода за хляб, бихте могли да използвате и готварска сол, за да се преборите с най-упоритите замърсявания по Вашата ютия. Някои домакини споделят, че това, е най-ефективния начин за премахването на залепнали остатъци от дрехи от повърхността на ютията. За целта включете ютията на пълна мощност и я оставете да загрее. След което поръсете обилно количество сол върху парче вестник или хартия и започнете да гладите върху тях, докато не падне и последната тъкан. Повечето домакини, обаче се притесняват да прилагат в действие този метод, за да не надраскат покритието на ютията. Не, мили дами това не е истина и който Ви го, е казал, най-безцеремонно Ви е излъгал.

Гарантирам, че няма никакъв шанс да повредите уреда чрез използването на готварска сол, сода за хляб или оцет.

Разбира се, за да сте напълно спокойни, че няма да повредите по какъвто и да било начин уреда, то преди да правите каквото и да било, се запознайте с указанията за експлоатация на ютията. Тях ще намерите в книжката с инструкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *