20 професионални съвета за почистване

27 март 2014
Коментари: 0
Категория: Препоръки
27 март 2014, Коментари: 0

cleaning-sophia1. Почистване на прах

Когато забърсвате праха е важно да използвате кърпа от качествен микрофибърен материал. Той има свойството да обира мръсотията. За предпочитане е микрофибърната кърпа да е влажна, докато почиствате, заедно с антистатичния спрей. Винаги започвайте отгоре на долу. По този начин прахът няма да замърси вече почистените вещи, мебели или под.

2. Дезинфекция

По магазините има богат избор от препрати за дезинфекция. За извършването й обикновено се използват такива, които се предоставят със сертификат. Този вид препарати са задължителни при употребата им на обществени места, но също така могат да се използват и за вкъщи. Хлорните таблетки са добро решение, когато искате да дезинфекцирате дома си, тъй като са „по-удобни” за съхранение. Те се разтварят във вода и служат за дезинфекция на всякакъв вид миещи повърхности и домакински съдове.

 

 

3. Почистване на ламиниран паркет

За да не се замазва подът, докато чистете, използвайте микрофибърен моп.
Той има много добра попивателна способност.

4. Комфортна престилка

Престилката при почистване е удобна, тъй като позволява да сложите препарати и други неща, които са ви необходими. Това ви спестява време и разхождане из стаите, а ръцете ви остават свободни.

5. Почистване на фасада

За да бъде чистенето ви основно и завършено, е необходимо да обърнете внимание на фасада. Дори домът ви отвътре да блести от чистота, ако фасадата на къщата е мръсна, то определено има още върху какво да обърнете внимание и да отелите време.
Най-добрият вариант за добро почистване на фасадата е да извикате фирма за професионално почистване в София, тъй като служителите най-добре знаят как да си свършат работата, а и най-вече разполагат с необходимите материали за това.

6. Почистване и поддръжка на килими

Ако ви се наложи да махате килима от пода, го навийте на руло, но не го прегъвайте.

Никога не застилайте килимите, ако подът е мокър.

Забърсвайте килима с кърпа напоена в разтвор от вода и малко препарат за пране на килими. След като изстискате и след това направите това почистване, то със сигурност килимите ви ще продължат да имат своите свежи цветове.

Редовно пускайте прахосмукачка. Въпреки че това ни звучи досадно, то този вид почистване гарантира запазването на доброто състояние на всеки килим.

Необходимо е възможно най-бързо да почистите петната по килима. Колкото по-дълго стоят те, толкова повече се увеличава и вероятността никога повече да не могат да бъдат почистени.

Не разстилайте килима по един и същ начин, тъй като ще се износи на едни и същи места.

Не трябва да обирате с прахосмукачка  прекалено бързо,защото ако се движите бързо по килима, много от боклуците ще си останат върху него.

sweeper_sweep_cleaning

7. Почистване и дезинфекция на кухня

Може да почиствате и дезинфекцирате кухнята като използвате чиста кърпа и антибактериален почистващ разтвор. Необходимо е редовно да почиствате хладилника от всякакви разливания, а също и неговата дръжка и врата от мазни следи. Мивката също има нужда от редовно почистване с препарати, които премахват следите от сапунка и варовик и същевременно дезинфекцират.
Важно е, кофата за боклук също да бъде почиствана и стерилизирана редовно.
По този начин се предотвратява появата на неприятна миризма и възможността за развитие на бактерии.

8. Почистване на одеала

Препоръчително е да прибирате одеялата в шкафа, когато не ги ползвате,да ги изтупвате редовно и поне веднъж годишно да ги перете.

9. Как да направим перфектното почистване на прозорци

Ефикасно почистване на прозорци може да постигнете, като в 1 литър вода разтворите 25 мл йод. Със сигурност йодът ще успее да почисти доста от петната, с които препаратите на могат да се справят. А най-простият вариант за почистване на прозорци е разтвор от вода, в която се прибавят няколко капки оцет.

10. Почистване на замърсени стени

Леко замърсени стени могат да се почистват с мека влакнеста кърпа, но при по–силно замърсени не се препоръчва този начин, защото така видът на стените ще се влоши – появят се драскотини. В такива случаи стената се чисти с мека пластична материя, която ще поеме праха по нея.

11. Почистване на абажур

Абажурът е нежна материя, каквато е коприната, и почистването става с парцал натопен в оцетен разтвор.

12. Почистване на петната от вода по лакирани предмети

Премахват се със загрят зехтин, към който се прибавя разтопен бял восък. Петната се намазват със сместа и се търкат със ленен парцал, докато изчезнат.

13. Почистване на дограма

PVC дограма би изглеждала като нова, ако се измива с вода, в която е разтворена малко сол.

14. Почистване на следи от червило по чашите

Oтcтpaнявaт ce лесно, ĸaтo ce пopъcи coл въpxy влaжнa ĸъpпa и ce изтpият c нeя.

15. Заличаване на драскотини

Драскотините по мебелите от махагон стават по-незабележими, като се натрият с йодна тинктура.

16. Почистване на петна от цигари

Ако са върху порцелан, се отстраняват, като се натъркат с коркова тапа, потопена в сол.

17. Почистване на рамки на прозорците и вратите

Вратите и рамките на прозорците, боядисани с блажна боя, е необходимо да ce мият c тoплa вoдa, ĸъм ĸoятo ce пpибaвя aмoнячнa вoдa (1 лъжицa aмoнячнa coдa нa 3 литра вoдa). Coдa и caпyн не тpябвa да ce yпoтpeбявaт, тъй като те пpaвят пoвъpxнocттa мaтoвa. Paзтвopът от вoдa и aмoнячнa coдa нaпълнo oтдeля зaмъpcявaниятa и пpидaвa нa тoнoвeтe бляcъĸ. Cлeд измивaнe вpaтaтa или paмĸaтa тpябвa да ce изтpиe c ĸъpпa до cyxo, защото в противен случай ще се пoявят жълти пeтнa.

18. Почистване на мебели

– Мебелите от обикновено бяло дърво се почистват, като се обират от прах, след което се измиват с препарат за стъкло.

– Резбованите и матираните мебели се почистват от прах със специална мека четка, вълнена кърпа или кожа. При тях това е най-ефикасното почистване.

– Полираните мебели се почистват ежедневно с мека кърпа. Тези мебели трябва много да се пазят от горещи предмети, от петна от спирт и друг алкохол.

Полирайте всеки път мебелите, когато ги почистите от праха.

19. Почистване без препарати

В много от случаите препаратите, които използваме в ежедневието си можем да ги заменим с подръчни средства, като сода, оцет, сол и други. Те са много по-евтини и по нищо не отстъпват на препаратите в чистенето.

Предлагаме ви няколко лесни начина за постигане на желаната чистота:
– За да придадете блясък на ваната я натъркайте с парче плат напоено с оцет.
За да почистите петната от кухненските плочки ги покрийте с талк, след което почистете с влажен парцал.
Стъклата на прозорците и плочките се почистват с оцет. По време на миене на стъклата, във водата се слага малко оцет. Плочките се избърсват с влажна кърпа, потопена в оцет. Този начин е ефикасен и когато искате да почистите варовикът от мивката.

20. Почистване на мухъл

Редовното проветряване и влагоабсорбаторите са сред основните средства, които можете да използвате, за да се справите с плесента.

Ако опитите ви да почистите мухъла чрез търкане с кърпа или четка са неуспешни, време е да вкарате в действие „тежката артилерия” – белината. Опитайте първо да я разредите с вода в съотношение 1:3. Можете да използвате и препарат с известно съдържание на белина. Никога не смесвайте няколко подобни препарата – това е опасно за здравето ви, тъй като при този процес се отделят токсични изпарения. Докато „работите” с препарати, дръжте вратата или прозореца, който е близо до вас отворен, за да влиза чист въздух и да не ви прилошее.

Ако и белината не помогне, купете си уред за почистване с пара, който да разполага с приставка за трудно достъпните места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *