Основно почистване – Check List

30 август 2013
Коментари: 0
30 август 2013, Коментари: 0

Лист за Почистване Независимо колко е голям домът Ви, дали е къща или апартамент, почистването му често е нелека и скучна задача за домакинята. Освен това, често се случва, когато вече сте приключили с почистването, да откриете някое кътче в къщата, което не е почистено. Това ще съсипе чувството Ви за удовлетвореност от свършената работа. Ето защо, тук ще Ви предложим един списък с местата вкъщи, които не бива да пропускате при почистване:

Първото място което виждат гостите Ви, е верандата или входната врата. Поради тази причина, трябва да започнете почистването именно то там. Събралите се накапали листа и други отпадъци са неприветливи, и трябва да ги почистите, за да не направите лошо впечатление на гостите си. Важно е също, вратата да бъде чиста както отвътре, така и отвън.

Идва ред и на кухнята – нейното почистване се състои в забърсване на плотовете, чешмите и изхвърляне на боклука от нея. Всички електроуреди като печки, абсорбатори, фритюрници и т.н., трябва да бъдат добре почистени. Започнете почистването на кухнята от горе надолу, например – почистете първо високите шкафове, после уредите, долните шкафове и най-накрая пода.

Банята и тоалетната също изискват голямо внимание при почистването (Прочете повече – Как да почистите Вашата баня) . Като се започне от душа, ваната, мивката, шкафове, огледала, тоалетна чиния, стените, вратите, пода, и нещо, което често забравяме – лампите – абсолютно всичко трябва да бъде чисто. Фугите между фаянсовите плочки също трябва да бъдат старателно почистени, защото в тях се натрупват мухъл и плесен, които не са приятни за окото. Знаете, че гостите неминуемо ще посетят и тоалетната Ви, и поради това тя трябва да бъде идеално почистена.

Сега трябва да почистите хола, спалните и детската. Знаете, че под мебелите често се събира прах, за това е хубаво, поне веднъж месечно да премествате мебелите и да почиствате мръсотията, която се е събрала под тях. Почистете праха от останалите мебели, обърнете матраците на спалните, изперете завесите, почистете щорите, полилеите и всички декорации и украси, които са в помещението. Хубаво е също, поне веднъж в сезона, килимите да бъдат изпирани, или поне изтупвани, защото дори и всекидневно да ги почиствате с прахосмукачка, не забравяйте, че мръсотията се набива вътре в тях, и макар на пръв поглед да изглеждат чисти, те всъщност не са.

Знаете, че периодично в ъглите на помещенията се образуват паяжини. Те лесно се почистват с метла, така че не ги забравяйте. Често, по стените остават отпечатъци от мръсни ръце, особено около ключовете за лампите. Почистете тези участъци от стените с вода и сапун. Не пропускайте и цветята, които отглеждате вкъщи. Често, домакините забравят да ги почистват, а прашните им листа създават лошо впечатление. Вземете влажна кърпа и внимателно ги почистете.

Не бива да забравяте да почиствате и антрето – след входната врата, то е това, което посреща гостите Ви. Ако е мръсно и неприветливо, посетителите Ви ще останат с неприятно впечатление за Вас.

Когато почиствате дома си, ако се придържате към този примерен списък, който Ви предлагаме, вероятността да пропуснете нещо непочистено, е почти нулева. Друг вариант е, ако не разполагате с достатъчно време за да направите основно почистване на дома си, да потърсите фирма, която да го стори вместо Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *