Как се монтира електрически бойлер?

2 юли 2014
Коментари: 0
2 юли 2014, Коментари: 0

b8architecture_interiors027

Днес ще ви разкажем малко повече за монтажа на бойлери тъй като често в нашата практика се случва да чистим бани, след които е правен основен ремонт. Бойлерът е част от всяка една баня, която няма директно идваща топла вода. Надявам се да ви бъде полезно.

1. Заземяване – задължително условие за правилен и безопасен монтаж на всеки бойлер, защото именно заземяването осигурява правилно функциониране на антикорозионния анод. Освен това, ако бойлерът е правилно заземен, при срив на електричеството, няма да има последици за уреда.

2. За бойлерите под налягане, с мощност по-висока от 2 kW, е нужно да се постави специален електро кабел, за да пропуска мощността автоматично. Към задължителната розетка не се препоръчва да се включват допълнителни нагреватели.

3. За монтаж на бойлерите се избира стена, различна от носеща и същият се закрепя на стабилни планки. Бойлерите се монтират в безопасни отделения, далеч от нагревателни и отоплителни прибори.

Бойлерите от открит тип се монтират на стена в непосредствена близост до крана с вода. Този тип бойлери не се намират под налягане на водата в системата. Вода в цилиндъра се съхранява до зададената температура.

Бойлерите от закрит тип изискват професионален монтаж, защото те се монтират в системата за водоснабдяване. Във вътрешността на такива бойлери се поставят специални предпазители, за да се избегне превишаването на работното налягане на водата в системата. Към този вид бойлер могат да се включат всякакво количество кранове. Съхранението на водата по зададена температура се задържа дълго.

Електрическите бойлери нагряват водата до 35-85 градуса, след което се поддържа нейната температура в автоматичен режим. Когато се отваря кранът, нагрятата вода се източва от цилиндъра, а на освободеното място постъпва поредната порция студена вода. Времето за загряване на водата в тези бойлери зависи от мощността и обема на цилиндъра.

Цилиндърът за вода се превръща в топлоизолиращ (наподобяващ термос), за да минимизира загубата от останалата вода и не нагрятия въздух в помещението, където е поставен бойлерът. Доколко нагряването преминава постепенно, такъв апарат не изисква голяма електрическа мощност и в повечето случаи може да бъде включен към стандартна електрическа розетка. Даже 150-литровите бойлери консумират не повече от 1,5-2 kW.

Техническо обслужване

От друга страна, на водонагревателя на бойлера е необходимо да се провежда периодично техническо обслужване – подмяна на магнезиева анод, почистване на нагревателния елемент от накип/варовик. Всяко натрупване на образование на накип/варовик води до понижение на топлоотдаването и увеличаване на разхода за електроенергия, нужна за нагряване на водата.

Анодът се подменя, след като се амортизира (като правило, срокът на неговата експлоатация е от 1 до 2 години, в зависимост от плътността на водата и интензивността на експлоатация).

При избора на бойлер е важна и неговата вместимост. Разбираемо е, че колкото тя е по-голяма — толкова по-добре. Но, колкото е по-голям обемът, толкова повече електроенергия ще изразходва нагревателят и толкова по-големи ще бъдат неговите размери. А това вече е сериозно, тъй като ще дадете излишни пари и ще заемете без това малкото пространство във Вашия дом. Затова трябва да се ръководите от мястото, където ще бъде поставен бойлерът и да решите какъв обем гореща вода ще Ви е необходима. Освен това, при избирането на бойлер, обърнете внимание за наличие на полезни функции, една от които „предотвратяване на замръзване” (означена с пиктограма „снежинка”).

Бойлерите са вертикални и хоризонтални. Какъв тип ще изберете, зависи само от свободното пространство във Вашето помещение. Ако пространството не Ви е проблем, изберете вертикален – цената му е по-ниска. Съществуват модели, които можете да монтирате както вертикално, така и хоризонтално. Моделите с малки размери могат да се монтират не само над мивка, но и под нея.

Разбираемо е, че за да Ви служи бойлерът дълго и надеждно, той трябва да бъде направен от материали с добри антикорозионни свойства. Вътрешният цилиндър, на не големи по обем бойлери, се изработва от полипропилен или от мед. Но, често кожухът се прави от стомана, а на вътрешната повърхност се нанася слой от защитен емайл. Емайлираната стомана е много здрав материал, който е устойчив към високи температури, към въздействието на химични вещества и са нетоксични. За да се увеличи срокът на експлоатация на кожуха, в него се поставя т.нар. антикорозионен анод.

Бойлери Термомакс – видове

Основните изисквания, които се предявяват към системите за затопляне на вода, се явява безопасността, надеждността, икономичността, лесният монтаж и използване. За да решите какъв бойлер да изберете, нужно е да определите какво точно Ви е необходимо – постоянна система за затопляне на водата, да създаде относителна комфортна атмосфера при кратковременно или постоянно пребиваване или максимално бързо нагряване на водата, за да може да се поддържа в него температурата с помощта на други източници на топлина. Всички електрически бойлери можем да разделим на няколко подвида: проточни и капацитивни, електрически, газови и такива на твърдо гориво.

И така, електрическите бойлери са едни от най-популярните типове, благодарение на относително не високата им стойност и лесен монтаж. Те представляват топлоизолиран цилиндър с нагревателни елементи, пулт за управление на температурата при нагряване и термостат, предохранителен клапан (за изпускане на налягането), както и магнезиев анод, предотвратяващ корозията на вътрешната повърхност на цилиндъра. Съществено се продължава животът на бойлера, ако регулярно на 2-3 години се сменя магнезиевият анод. Благодарение на съвременните топлоизолационни материали, бойлерите имат ниско ниво на топло загуба и способност да поддържат зададената температура на водата по-продължително време.

Процесът на работа на електрическите бойлери е опростена: водата се нагрява до зададената на термостата температура (предимно в диапазон от 45 до 80 градуса), при изразходване на водата или нейното изстиване, термостатът включва нагревателния елемент. Като правило, бойлерите са снабдени със защита от замръзване, която не позволява на температурата да падне под 5 – 7 градуса, както и вградена защита от прегряване.

Електрическите бойлери с марка TERMOMAX са с обем от 5 до 80 л и мощност от 1,4 до 3 kW. При подбора на електрически бойлер е нужно да се определи мястото за неговия монтаж, както и нуждите от гореща вода. За да предвидим всичко това, може да използваме следните разчети: бойлери с обем от 5-15 литра е за битови нужди, от 30-50 литра – възможност да се ползва душ, от 80-150 литра – с възможност за ползване на вана, а ако потребността от гореща вода е още по-голяма, препоръчва се монтиране на бойлер с обем от 150 до 300 литра. Друг начин за избор е от боря членове в семейството- например 50 литров бойлер е подходящ за двучленно семейство, при 80 литровия съвсем спокойно могат да се къпят двама възрастни с едно и две деца. Над 80 литра се препоръчват бойлери, при които ежедневната нужда от топла вода е както за големи четиричленни семейства така и за хора, които обичат продължителното къпане.

Следващото, което трябва да се определи е потреблението на гореща вода, температурата на входящата в бойлера студена вода, т.е. мощността и температурата ще позволят да се разчете времето за загряване на водата. За 10-15 литровите бойлери ще са нужни примерно 10-20 мин, за 200-литровите – 1-2 часа.

В заключение, можем да кажем, че електрическите бойлери се делят също и на такива с/без налягане. Бойлерите с налягане могат да се използват в система за горещо водоснабдяване под налягане на системата на водопровода от 2 до 6 бара в няколко водоразборни точки (кухня, баня и др.). Бойлерите с налягане задължително се окомплектоват с елементи за безопасност – предпазен клапан, обратен клапан и редукционен вентил (при налягане в системата повече от 6 бара).

Бойлерите без налягане могат да се използват само на места със специални смесители и работят само в една точка.

Електрическите бойлери се използват във вили, жилища, офиси, битовки и други помещения. В зависимост от това, за което ще се ползва, се определят и неговите обем и мощност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *