40 съвета за почистване на Вашия дом

1 април 2013
Коментари: 0
1 април 2013, Коментари: 0

Съвети за почистване

Научете как да почиствате Вашият дом с нашия списък от най-добри съвети, давани някога. Независимо какво и как почиствате, с нашите 40 съвета, вие ще си свършите работата така както биха го направили и професионалистите.

Ето и нашите съвети за чистене:

1. Евкалиптово масло премахва лепкавите остатъци, оставени от стикерите и лепенки.

2. Обработка на мраморна маса с полир за кола оставя тънък, невидим слой, който помага да се намали риска от петна.

3. За да премахнете вдлъбнатините от килима, предизвикани от мебелите, поставете кърпа върху засегнатата площ и след това натиснете с топло желязо. Топлината ще повдигне влакната. Не се опитвайте това върху синтетичен или вълно-синтетичен килим.

4. Запалете клечка кибрит и оставете да изгори, като по този начин ще премахнете миризмата от тоалетната.

5. За да спрете запотяването на огледалата в банята, често намазвайте със сух сапун повърхността им като след това минавате с чиста кърпа.

6. Не поставяйте дрехи с тънки презрамки на закачалки, които няма да могат да ги задържат.

7. За да премахнете олио (масло) от копринени дрехи, леко разтъркайте царевично брашно върху мястото, като после внимателно го изчистите с изчеткване. Покрийте петното напълно с още царевично брашно и го оставете така за няколко часа. Разтърсете дрехата от брашното и я измийте ръчно, или използвайте слаб режим на пералнята, като това се извършва със сапун, подходящ за такива деликатни материи.

8. За да държите паяци или други „неприятни изненади“ далеч от обувките си (като градинарски обувки, ботуши и др.), поставете стари чорапи над тях. Уверете се, че чорапите нямат дупки и успяват да покрият отвора на обувката. В случай, че не покриват добре, използвайте еластична лента.

9. За да направите, така че свещи да издържат по-дълго, покрийте ги с найлонова торбичка и ги поставете във фризера за 24 часа, преди да ги използвате.

10. За да избегнете замръзването и заледяването на прозорците на колата си през зимата (най-често през вечерите), смесете оцет и вода в съотношение 3:1, поставете го в спей-шише и напръскайте прозореца. Само при нужда.

11. За да не губите копчета, нанесете малко прозрачен лак за нокти върха конеца (там където хваща копчето) и се оставете да изсъхне.

12. За да премахнете прашец от тичинка на цветето, вземете парче тиксо, около пет сантиметра дълго, леко притиснете залепващата повърхност към мястото и излети плаво. Повторете с чисто тиксо, ако е необходимо. Не се опитвайте да го четкате.

13. За да използване парченцата сапун, които винаги остават, комбинирате ги с глицерин и малко топла вода. Налейте сместа в бутилка, като по този начин ще получите течен сапун.

14. За да вдигнете малки фрагменти от счупено стъкло, натиснете парчета хляб (от към меката му част) върху участъка.

15. Ако имате аквариум, вместо да изхвърляте вода от там всеки път, при смяна, полейте стайните растения с нея. Тя е пълна с завиден набор от  хранителни вещества.

16. За да спрете мравките, влизащи в къщата ви, начертайте с тебешир линия на земята, където искате да ги спрете. Ако живеете в дъждовен район, където мравките са проблем, трябва да се направят често такива линии, заради дъжда и отминаването им.

17. За да изкарате кръв от тъканите, използвайте водороден прекис. Нанася се директно към петното и след това да се изпира в перална машина.

18. За премахнете петна от яки и ръкавели на цветни ризи и блузи, разтривайте шампоан директно на петната. Изплакнете шампоана, а след това изперете дрехата, както обикновено.

19. За да изкарате мазно петно (получено веднага) от дреха, сложете сол. Целта е да издърпа мазната основа от дрехата.

20. За да съживите ваза с увехнали цветя, добавете една чаена лъжичка мек почистващ препарат.

21. Използвайте остатъците от стиропор (на зърна), за дъното на саксията.

22. За да предотвратите чекмеджета да залепват, разтривайте сапун върху пътеки, за да ги направят да се плъзгат гладко.

23. За да се избегнете хвърчащата навсякъде пепел, при почистване на камина, използвайте спрей-бутилка, пълна с вода, за да покрието пепелта с „лека мъгла“. По този начин не се разнася в помещението.

24. За почистване на дъното на ютията, поръсете сол върху дъската за гладене и движете ютията напред и назад.

25. За да намерите ключове за осветление в тъмното, сложете точка или малка лента (флуоресцентна), която да служи като индикатор.

26. За да се запазите ножиците назъбени, режете (от време на време) лист сгънато алуминиево фолио или едрозърнеста шкурка.

27. За да оставите свежо ухание, след като сте минали с прахосмукачка, поставете няколко капки от любимото си етерично масло (лавандула или мента) в близост до отдушник, от който се спуска горещ въздух.

28. За да прикриете неприятните миризми, поставете кафе на зърна в тенджера и ги изгорете. Миризмата на кафе ще надделее над другите неприятни миризми.

29. За да почистите микровълновата си фурна, добавете четири супени лъжици лимонов сок, една чаша вода в микровълновата купа. Сварете ги за пет минути в нея, като по този начин парата кондензира върху вътрешните стени на фурната. След това ги избършете с мека кърпа.

30. За да почистите мивка от неръждаема стомана, сложете запушалката на мивката с две таблетки за почистване, и напълнете вода на половина. Оставете за няколко часа или за през нощта, като на следващия ден трябва да бъде пенливо. След това използвайте вода за почистите всичко.

31. За да премахнете пръстовите отпечатъци от уреди от неръждаема стомана, поставете малко количество бебешко олио върху салфетка и избършете засегнатите райони. Пръстови отпечатъци просто ще изчезнат.

32. За да премахнете маркер от твърди повърхности, напръскайте мястото с лак за коса и след това го избършете.

33. За да премахнете козината на котка и куче от дрехите и мебелите си, изтъркайте ги с влажни гумени ръкавици.

34. За да почистите завеса за баня, измийте я в пералната машина с по около една чаша оцет и белина, някои бели кърпи и нормално количество прах за пране. Добавянето на омекотител ще ви помогне да запазите завесата чиста. Когато процедурата е направена, върнете завесите на мястото им в банята. Бръчките ще изчезнат за един ден. (Проверете в ръководството на перална машина, за да се уверите, че е добре да се използва белина).

35. За да почистите прозорците, добавете една супена лъжица царевично нишесте в около един литър хладка вода. Отстранете излишната вода и избършете стъкло. Подсушете с мека кърпа или хартия.

36. За да възстановите лъскавия блясък на тоалетна си чиния, изчисти със стара Кока Кола или Пепси. За разтварянето на котленият камък, оставете сода за една нощ, за да се накисне добре.

37. Използвайте прахосмукачка с прикачена четка, за да почистите на върховете и гънките на римските щори.

38. Почистете матрака, особено по процепите и пукнатините, като по този начин ще премахнете мъртвите кожни клетки, които привличат прах, акари.

39. Маслото от карамфил (продава се за зъбобол) убива спорите на мухъла. Смесете три капки в един литър вода и след това избършете областите, предразположени към мухъл.

40. За да се отървете от миризмата на чесън от ръцете си, разтривайте ги върху неръждаема стомана – мивката е идеална за целта. След това измийте ръцете си със сапун или детергенти.

Надявам се, че ви бяхме полезни. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *