13 съвети за пролетно почистване

12 април 2013
Коментари: 0
12 април 2013, Коментари: 0

Дойде време за пролетното ни почистване. За да направим нещата малко по-лесни, ние имаме за Вас 13 съвета, които ще ви помогнат да поддържате дома си в тип-топ форма по всяко време на годината.

Погрижете се за неръждаемата стомана

Полиране на стоманаЗа да запазите Вашата неръждаема стомана светла и чиста, ние предлагаме да се използва лек  восъчен слой веднъж или два пъти седмично. Не поставяйте твърде много, за да не изглеждат мазни повърхностите. Идеята е да изглеждат просто чисти и лъскави. Избършете слоя с чиста кърпа без власинки, като никога не използвайте масла, за да се почиствате пръстовите отпечатъци. Също така, не използвайте почистващи препарати с белина, след като сте нанесли восъчния слой, защото ще изсъхне и ще загуби част от блясъка си. И в заключение – не използвайте абразивни препарати, по този начин има вероятност да надраскате повърхността. Бъдете внимателни с тях и къде ги нанасяте.

Подредете гардероба сиПочистване на гардероб

Подреждането на гардероба е първата крачка към подредбата на Вашия дом. Това е моментът, в който трябва да се отървете от неизползваемите дрехи и аксесоари, както и да подредите останалата част от тях, така че да можете да намирате всичко, което е нужно бързо и лесно. По този начин, ще спестите и време при всяко едно Ваше излизане навън. Гардероба Ви ще изглежда привлекателен и подреден.

Премахнете петната и миризмите

Лоша миризмаМного важно е да премахнете миризмите и прахта много бързо от Вашия дом. Те са причината и обстановката да е неприятна. Колкото по-бързо ги премахнете, толкова по-добре, защото няма да им дадете възможност да се впият в мебелите, пердетата и другите меки материи в дома Ви. Използвайте ароматизатори и свежи парцали, които преди това са били добре изпрани и дезинфекцирани. Ако не успеете да се справите с това (в помещения, които не е било правено преди почистването на прахта и миризмата), потърсете помощта на фирма за почистване на дома.

Почистете стенитеЧиста стена

За да почистите Вашите стени, ние от ЧАС ПИК 007, препоръчваме да се започне с чиста кърпа или гъба, и вода. Ако това не работи, потопете парцала или гъбата във водата, смесете с малко количество течност за миене на съдове, колкото по-мека, толкова по-добре. Ако петното продължава да стои, капнете няколко капки течен сапун директно върху влажна гъба или парцал, който използвате. За по-упоритите петна или мръсотии, можете да нанесете малко сапун директно върху петното. Ако е нужно да се прибегне до по-силен продукт, проверете дали е препоръчително да се използва за подобни случаи, тъй като има вероятност да премахнете частично или изцяло боята от повърхността на стената. След като премахнете петното, минете пак стената с вода, за да се уверите, че всичко е измито.

Създайте различно настроениеЧист диван и възглавница

За леки козметични операции – можете чрез текстилни платове да направите лека промяна в тапицериите, леглата, възглавниците, маси, хавлиени кърпи и прочие. Идеята е да предадете свежо настроение, такова каквото отговаря на сезона пролет. Така можете да играете за всеки сезон, но пролетта определено е началото на годината, който свързваме със свежест и разбуждане.

Почистете килимите

Чист килимЗа да запазите килимите чисти и приветливи, нашето предложение е да се събувате, когато се приберете у дома – но оставете чорапите си, защото когато се разхождате боси оставяте натурални флуиди, които привличат мръсотията. Пускайте прахосмукачка всеки ден като чистите на висока степен, за да измучете и заседналата мръсотия, която се е впила в килима. Но ако стаята не се ползва често, можете да го правите по-рядко. Ако не можете да се справите с по-детайлното почистване на килимите, тогава можете да потърсите фирма за почистване на дома, която да ви отметне в това. Важно е да знаете, че килимите  поемат голяма част от стайната мръсотия. Въпреки, че не я виждате, тя е там.

Чиста плочка

Погрижете се за плочките

Ние  предлагаме почистването на плочките в банята и кухнята да се извършва само с препарати с „неутрално рН“ на етикета си. Можете също така да смесите содата за хляб и вода. Изсипете 1/2 чаша сода за хляб в 2 литра вода и разбъркайте сместа много добре. След това нанесете течността с парцал или гъба. Не натискайте, някои плочки могат да загубят блясъка си, ако се прави по този начин. Минавайте леко, с постепенно увеличаване на натиска, но в рамките на допустимото.

Премахнете петната от плотовете

Чист кухненски плотОтърваването от петна върху гранит може да бъдат трудно, но ключът е просто да унищожим петната възможно най-бързо след появата им. Дръжте ръждата или плесента далеч с разтвор от 1/2 чаша амоняк в един галон вода. За  петната от кафе или сок, можете да използвате малко водороден прекис във вода, плюс няколко капки амоняк. Чистият бар плод е важен, защото там често се случва да се поставят не само предмети или храна, но и документи, ключове, телефони и др.

Подредени книгиРеорганизирайте лавиците / етажерките

Подредете книги по размер и области /стилове. Извадете и изхвърлете всички скъсани книги и списания (освен ако не мислите, че те биха могли да имат някаква стойност). Наредете книгите, някои вертикално, някои хоризонтално, но винаги в логичен ред (стил, големина, автор, цвят и т.н.. Това ще облекчи монотонността на редовете Ви.

Погрижете се за килимите и меките настилки

Чиста чегаПрактиката ни подсказва, че е хубаво на всеки 4-5 години да се реставрират килимите, чергите или други меки покривала за пода. Не е изключено и периодът да е 10 години, но само ако не се употребяват често. Прекаленото много пране и чистене допринася за бързото им износване. Например, фините копринени килими е хубаво да се почистват само веднъж на всеки 20 или 30 години. За бързото им почистване, дръжте винаги под ръка бутилка сода. Най-трудно се почистват петна от домашни любимци, кафе, портокалов сок, червено вино и всичко с боя и киселина в него. Но действайки бързо, нищо не е загубено. Содата се изсипва директно върху мястото, като по този начин абсорбира, а солта в нея неутрализира киселината. Направете го отново и отново, докато не е останало много от петното. За петна от кръв, ние препоръчваме да се използва мляко. Ако петното не иска да излезе, потърсете експерт, който да ви помогне с изчистването му.

Чист дървен подГрижете се за дървените подове

Ключът за доброто поддържане на дървени подове се крие в забърсването и неговото правилно полиране. Всички знаем, че най-голям враг на този тип подове са водата и влагата. Не позволявайте вода застоява много върху този тип подове. Това може да увреди лака и да остави трайни следи върху дървото.

Полирайте сребърните предмети

Полиран сребарен сервизЗа да почистите добре сребърните прибори и предмети, използвайте четка за зъби, която е предназначена точно за това. Също така ползвайте пяна, която да не е твърде абразивна и да е водоразтворима. Често в ежедневието си използваме сода  на прах, като и това не е лош вариант, но внимавайте с натиска, възможно е да се надраскат приборите при по-силен контакт. Никога не слагайте сребро в миялната. След почистването му е хубаво да се съхранява в платнени торбички, които да не го излагат пряко на кислород. Среброто почернява, заради взаимодействието си с кислорода.

Почистете правилно!

Когато чистите, наистина почистете. Полирайте среброто, измийте прозорците, избършете крушките, измийте стените. Всичко трябва да светне, така ще разберете, че сте свършили работата перфектно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *