10 златни правила при почистването

11 май 2013
Коментари: 0
11 май 2013, Коментари: 0

Количка за чистенеПридържайте се към тези десет правила, когато почиствате и ще откриете, че постигането на чистота е по-лесно и бързо, отколкото си мислите.

Не са нужни кой знае колко усилия и умения, за да предадете желания чист вид на всяко едно помещение. Ето ги нашите правила за вас:

1. Почистете го скоро, отколкото по-късно

Почистването на петна от разлети течности или храна е много по-лесно за премахване, ако ги атакувате веднага. Когато реагирате светкавично към полята риза с доматено пюре, например, ще успеете да се отървете от досадното петно без много „съпротива“ от негова страна. Но, ако решите да изчакате, решавайки да го изчистите на по-късен етап, то тогава се пригответе за един спортен ден наситен с използването на повече почистващи препарати и нерви. Същото се отнася и за дрехите или килимите – премахването на едно петно е по-лесно докато е още „прясно“. Запомнете това. Колкото по-дълго чакате, толкова по-голям шанс му давате.

Редки изключения от това правило: следите от кал по килима е хубаво да се изчакат да изсъхнат преди да ги премахнем. Изчакайте и след като изсъхне и стане ронлива, минете с прахосмукачка.

2. Почистете от горе на долу

Не се борете с тежестта, когато почистване. Ще загубите. Работа от високо към ниско почти винаги работи по-добре, когато искаме да почистим нещо.

Когато чистите цялата къща, започнете от последния етаж и да си проправите път надолу, за да се избегне минавате през стаи, които вече сте почистили. При почистване на стая, първото премахвайте паяжините от тавана и горната част на ъглите. След това – прахта от вентилатора на тавана и осветителни тела, следвани от дограмата и завесите. Това ви гарантира, че всякакъв прах пада от „висините“, което може да ви успокои, че няма да блъскате цял ден. Никой не иска да почисти прахта в стаята два пъти, нали?

По същия начин, когато се чистят стъкла и огледала, започнете от високо и продължете работата си надолу. Най-малко, защото вашата прахосмукачка се подчинява на гравитацията. Това ще ви спести много време.

Редки изключения от това правило: е измиването на стените. Ако започнете от горе надолу, то тогава мръсната вода ще пада в долната част, което е повече работа, стигайки после до нея.

3. По-добре сухо, отколкото влажно

Когато почиствате стаята, започнете с чистенето на работните места, които изискват само и единствено сухи методи (почистване на прах, метене и пускане на прахосмукачка, например). След това преминете към мокри методи (като се използва чисти кърпи и парцали – стъкло, под и др.). По този начин ще си гарантирате по-малко наслояване на мръсотията. Започвайки от мокрото чистене, вие имате шанс да си създадете повече работа, защото влагата попада на местата, на които е по-лесно да се мине със сух парцал, четка и т.н.

4. Започнете с бавно и плавно

Редно е всяко едно почистване да започне бавно, без много усилия, като на по-мръсните участъци се действат по-агресивно. Не е нужно да влагате излишна енергия на места, на който мръсотията би паднала с леки движения. По този начин ще избегнете и нанасянето на щети. Всеки ще се съгласи, че почистването на монитор и на котлон изискват различни усилия. Имайте го това в предвид.

Кърпа за баня5. Нека времето работи за вас

Малък трик, който ще ви помогна в оптимизирането на времето, докато чистите. Направете си план, по който ще действате. Когато започвате с препаратите и пръскането им по повърхностите, можете свободно докато те действат да изпълните някоя малка задача. Като приключите с нея – забършете и по този начин имате както изпълнена задача (изхвърляне на боклук, премахване на храните с изтекъл срок от хладилника, забърсването на прахта от цветята и др.), така и по-детайлно изчистени повърхности. А за да постигнете максимална ефективност, то извършването на това упражнение трябва да се случва в една стая. Така ще успеете и да видите, че т. 5 наистина спестява време.

6. Носете си принадлежностите с вас

Носете си почистващите препарати, инструменти и принадлежности с вас. Това ще ви отърве от правене на няколко курса из къщата, търсейки правилните пособия за почистването. Ако е нужно, снабдете се с количка, в която да носите всичко това:

а) Пластмасов или гумен „превозвач“ с дръжка и отделения за подреждане на ваши инструменти.

б) Здрава, голяма пластмасова кофа с масивна дръжка.

в) Подвижна кошница.

г) Престилка с просторни джобове.

Поставете всичките си пособия в съда, който сте избрали, включително чисти парцали, хартиени кърпи за ръце, и торби за боклук за изпразване на всички тези кошчетата, като не забравяйте да взимате количката със себе си от стая в стая.

Също така, не носете излишни пособия в стаи или помещения, в които нямат практическа употреба. Например, парцал за прах в банята.

7. В случай на съмнение, направете бърз тест

Преди да използвате нова техника за почистване или продукт, тествайте ги на незабележимо място от повърхността или предметите, които ще почиствате. Това правило важи също така, когато за първи път чистите предмет, който е деликатен и може да се повреди от препаратите и/или пособията (груби четки, твърда хартия). Това упражнение ще ви отговори на въпроса дали можем да почистим мястото безаварийно.

8. Не „давете“ всичко

При почистване на даден предмет, които бихме могли да засегнем при почистването с препарат (електрониката, компютърните екрани, рамкирани произведения на изкуството, или снимки в рамки, например), първо пръснете почистващия препарат на кърпа и после избършете. Не пръскайте с него всичко и то директно.

9. Да, чували сте това и преди

Създателите на всички тези прекрасни мебели в къщата ви най-добре знаят как да ги почистите. И създателите на вашите продукти за почистване най-добре знаят как да ги използвате. Така че, ако е възможно, следвайте инструкциите на производителите, когато почиствате нещо. Това се отнася за всичко, от тостери до копринени блузи. Запаметявайте насоките и съветите, които съпътстват всеки един нов уред, килим или друг предмет в дома ви. Не сваляйте етикетите, които са на дрехите, бельото и др.
.
10. Защитете се

Не на последно място, погрижете се за себе си. Много почистващи продукти съдържат киселина, белина, абразиви, и други съставки, които могат да увредят очите, кожата, носа и дори белите дробове. Така че снабдете се с почистващ комплектът, включващ в себе си чифт гумени ръкавици и защитни очила за безопасност. Също така добра работа ще свършат и стари дълги панталони и риза с дълъг ръкав за покриване на ръцете, в случай на пръски от почистващи продукти. Покрийте косата си с кърпа или бейзболна шапка.

За да предпазите ноктите си, нанесете тънък пласт вазелин под тях, за да се предпазите от мръсотията, която може да влезе. Не позволявайте продуктите за почистване да се смесват заедно. Някои комбинации – хлор, белина и амоняк, например – образуват отровни газове. Когато използвате почистващи препарати, уверете се, че сте в стаята е добра вентилация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *